Wellnessbedrijven omarmen de vape-trend. Ze bieden vitaminen aan in vape-vorm, maar zonder dat daar enige wetenschappelijke basis voor bestaat. Artsen waarschuwen dat de producten onveilig kunnen zijn.
Vapen begon vooral als een tussenstap op weg naar stoppen met roken, maar nu is er een heel andere invulling van de e-sigaret. Een drietal nieuwe merken lopen voorop in de vitaminevape.
VitaminVape, Breathe, en Vitastik zetten allen in op een grijs gebied: vitaminen inhaleren. De eerste twee beperken zich tot vitamine B12. Een tekort aan deze vitamine kan zorgen voor een laag energieniveau.
De bedrijven beweren dat het inhaleren van vitaminen beter werkt dan het slikken van pillen of een injectie. De vitaminevapes bevatten uiteraard geen nicotine zoals normaal wel vaak het geval is bij een vape.
VitaminVape beweert dat hun product je zenuwstelsel verbetert, cellen gezonder maakt en je energieniveau opkrikt met vitamine B12. Het bedrijf geeft toe dat injecties efficiënter werken, maar stelt dat vitamine B12 desondanks geschikt is om te inhaleren, omdat je lichaam er weinig van nodig heeft.
Zowel VitaminVape als Breathe - die waarschijnlijk uit de koker van hetzelfde bedrijf komen, gezien hoezeer hun websites overeenkomen - spreken over 'wetenschap die meer dan een halve eeuw teruggaat'. Dat is misleidend. In de jaren 50 en 60 werd er inderdaad onderzoek gedaan naar vitaminemist, maar de omvang van de studies was klein. Sindsdien is er nagenoeg geen wetenschappelijk onderzoek gedaan. Geen enkele arts heeft gekeken naar de affecten van vitamines vapen.
Het meeste onderzoek dat de bedrijven aanhalen gaat over vitamine B12 zelf, niet over B12 inhaleren via de damp van een e-sigaret.
De genoemde bedrijven proberen dus gedateerd en ongerelateerd onderzoek te verkopen als een argument voor hun product. Daar komt nog bij dat artsen van verschillende specialisaties er geen enkel vertrouwen in hebben.
Ten eerste leverde een studie in het Journal of Clinical Oncology in 2017 meer bewijs voor de theorie dat een overdaad aan bepaalde vitamines je juist ziek kan maken.
"Vitaminen en voedingstoffen inzetten is een marketingtrucje om dit product te verkopen en het gezonder te laten lijken", zegt voedingsdeskundige en epidemioloog Regan Bailey van de Amerikaanse Purdue University tegen Scientific American. "Deze producten kunnen volkomen veilig zijn, maar misschien ook niet. We weten letterlijk níets over de veiligheid of effectiviteit van het inhaleren van vitamines."
Andere voedingsdeskundigen wijzen erop dat geen enkel supplement of vape zich kan meten met een gevarieerd en gezond eetpatroon.
"Het probleem met de 'vitaminevape' is dat er bij lange na niet genoeg onderzoek is gedaan om te beoordelen of ze überhaupt veilig en gezond zijn", zegt voedingsdeskundige Rhiannon Lambert, schrijver van het boek Re-Nourish.
"Zelfs supplementen komen pas op de tweede plaats omdat niet elk lichaam ze goed kan absorberen. De sleutel voor een goede gezondheid zit niet in een vape-product. Er gaat niets boven een evenwichtig eetpatroon, met complexe koolhydraten, gezonde vetten en veel fruit en groenten."